Sant Adrià demana més compromís de les empreses energètiques davant la crisi d’aquest hivern

 

El passat dijous, 12 de novembre, alcades.eu va celebrar el col.loqui titulat «Pobresa energètica: el repte de cara a l’hivern», el primer d’un Cicle de Diàlegs que pretén reunir punts de vista sobre com els municipis es preparen per atendre les noves necessitats d’una ciutadania previsiblement més vulnerable durant aquest hivern.

 

El debat va comptar amb la representació d’actors clau com són la Generalitat amb Joaquim Ferrer, Secretari d’Empresa i Competitivitat, grans municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona com Sant Adrià de Besòs, El Prat de Llobregat, Gavà i Santa Coloma de Gramenet, amb els seus respectius alcaldes i alcaldesses: Joan Callau, Lluís Mijoler, Raquel Sánchez i Núria Parlon, i l’empresa Aigües de Barcelona, amb Maria Salamero, directora de Relacions Institucionals, Acció Social i Sostenibilitat, com a portaveu.

 

Una diagnosi coincident

 

Les intervencions van mostrar consensos importants. El primer és que la pandèmia se suma a “una crisi que tenia components estructurals” i que agreujarà la vulnerabilitat de molts ciutadans, com ha dit Núria Parlon. Els alcaldes van coincidir en què, si abans de la COVID, les xifres en la utilització del serveis socials es reduïen, en aquest moments la tendència és inversa. També hi va haver consens en què els ciutadans segueixen veient “els ajuntaments com la seva primera baula on anar a buscar i trobar ajut”, com va dir Joan Callau. Això empeny els municipis a dedicar recursos creixents a pagar factures i “posar pedaços” a les necessitats. Els alcaldes van reclamar major coordinació i ajut tant de l’Estat com de les administracions supramunicipals i de tots els actors implicats en aquest sentit. Callau va alertar del perill de que «barris i territoris sencers caiguin en l’exclusió social».

 

Igualment, es va recordar que la pobresa energètica és una de les nombroses facetes de la pobresa. Com va dir Raquel Sánchez, “qui no pot pagar la factura de la llum també veu en risc la seva alimentació, el seu treball, l’educació dels seus fills… i és per aquest motiu que els alcaldes van reclamar enfocs i solucions integrals i holístiques”.

 

Diversitat de solucions

 

Pel que fa a l’apartat de solucions, es va valorar positivament la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

Alcaldes i alcaldesses lamentaven la manca d’un desenvolupament reglamentari que ajudés a resoldre, per exemple, com les subministradores i les administracions absorbiran els deutes generats per les persones que no han pogut pagar la factura energètica en els mesos passats.
 

Joan Callau, en la seva intervenció va proposar la creació d’una oficina d’eficiència energètica per part de la Generalitat que faci l’assessorament que ara fan els municipis a les famílies per reduir els consums i que gestioni que les energètiques facilitin un bo social com està fent Aigües de Barcelona.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure