Sant Adrià barra el pas als pisos d’ús turístic a la ciutat

La Generalitat ha aprovat definitivament la modificació del PGM dels habitatges d’ús turístic al municipi

L’activitat turística ha sofert un auge important en les darreres dècades a Catalunya i, especialment, a la ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència on, no només s’evidencia un nombre creixent de visitants i pernoctacions atrets pels atractius turístics, sinó també atrets pel reclam de negocis, congressos i altres activitats. En paral·lel, l’allotjament turístic ha evolucionat i, en l’actualitat, es pot trobar un nombre variat de tipologies o formes d’implantació, entre elles la figura de l’habitatge d’ús turístic (HUT). Les particularitats d’immediatesa d’aquesta modalitat junt amb l’expansió de les noves tecnologies de la informació ha propiciat la seva aparició, fins a cert punt descontrolada o desproporcionada. Treballant en prevenir possibles situacions futures no desitjables, l’Ajuntament de Sant Adrià, en una aposta per la seguretat, la ciutadania i la bona convivència, va iniciar des del 2019 un conjunt d’actuacions per regular els habitatges (Ordenança, Moratòria i modificació PGM HUTS). Finalment, iniciativa de l’Ajuntament, la Generalitat ha aprovat definitivament la modificació del PGM dels habitatges d’ús turístic al municipi. La normativa reguladora aprovada per la Generalitat inclou, entre d’altres, les següents particularitats a Sant Adrià:

-No s’admetrà la implantació d’habitatges d’ús turístic si se supera una densitat del 20,00% d’entitats amb aquest ús respecte del total d’habitatges de l’edifici, entenent edifici com a una unitat d’escala. Aquesta condició no és d’aplicació als habitatges unifamiliars.

-És incompatible la destinació simultània d’un habitatge a residència habitual i a habitatge d’ús turístic. A tals efectes, caldrà una acreditació mitjançant certificat negatiu del padró municipal d’habitants.

-La separació entre els accessos principals dels edificis que continguin llicències d’habitatge d’ús turístic ha de ser igual o superior a 50 metres, entenent edifici com a una unitat d’escala.

En definitiva, l’Ajuntament de Sant Adrià fa una aposta per impedir un augment desmesurat de pisos d’ús turístic a la ciutat. Vetllant per la bona convivència entre els seus veïns i veïnes i, fent una aposta per la sostenibilitat a tots els nivells. Recordem també, que les comunitats de veïns poden impedir aquest tipus d’activitats als seus edificis modificant els seus estatuts comunitaris.

Motivació de les mesures

La idea principal de les mesures adoptades és evitar conflictes en la convivència ciutadana a causa de les diferents dinàmiques entre la població resident i la població turista i afavorir la cohesió social. De la mateixa manera, es busca preservar la qualitat de l’espai públic, la diversitat morfològica del teixit urbà i el caràcter residencial dels barris. També es vol garantir el desenvolupament sostenible de les activitats econòmiques, cercant l’equilibri entre la directiva comunitària de llibertat d’establiment i el dret dels seus veïns i veïnes, a una ciutat sostenible en l’àmbit social, ambiental i econòmic. Per últim, es vol afavorir el dret de la ciutadania a gaudir d’un habitatge digne i adequat, entès en el seu sentit més ampli, incloent-hi, per tant, l’entorn urbà on s’integra.

Proliferació d’habitatges

Fa cosa d’un any, la base de dades ‘Airdna’ recollia que a Sant Adrià de Besòs hi havia uns 227 anuncis actius per llogar un allotjament turístic a la ciutat, dels quals el 77% eren d’Airbnb, el 12% de Homeaway i el 11% restant estava a les dues plataformes. De tots ells, la gran majoria, el 75% -uns 171 habitatges-, estaven disponibles per ser llogats com a apartament sencer i no com a habitació privada (55). En contrast amb la dada d»Airdna’, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs confirmava que el consistori tenia constància de 130 VUT registrades a la ciutat d’un total de 22.000 habitatges, cosa que donaria una diferència de gairebé 100 allotjaments turístics disponibles actualment no legalitzats. Aquesta dada contrastava alhora lleugerament amb la de la Generalitat de Catalunya, que registrava un total de 113 habitatges d’ús turístic al municipi.

Historial conflictiu 

Segur que els veïns i veïnes de Sant Adrià recorden els episodis conflictius generats pels 22 pisos turístics situats a l’avinguda de la Catalana, els inquilins dels quals organitzaven festes que molestaven a tot el barri. Hi van haver marxes veïnals per protestar contra els crits, la música, les borratxeres, la insalubritat i els atacs d’uns veïns temporals alhora que incívics.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure