11/9/2012. “És l’hora, sense dubte, que el poble digui amb la seva veu, amb valentia i amb llibertat, el que ha de dir”, ha apuntat l’alcalde, Sito Canga
No podia ser d’una altra manera. Ell mateix reconeix que no té pèls a la llengua i això s’havia de notar en el seu discurs. Josep Maria Montferrer, historiador de l'Arxiu històric de La Mina i Camp de la Bota, ha estat punyent i crític en el discurs que ha fet en representació de la societat civil adrianenca en aquesta Diada Nacional de Catalunya. Després de repassar alguns punts històric d’aquell 11 de setembre de 1714, Montferrer ha parlat de l’11 de setembre de 2012 com un “moment més perillós potser que el de llavors”, fent referència a una crisi que ell ha preferit qualificar com una “estafa” de les elits financeres i polítiques. “Se’n riuen de la democràcia, retallen drets”, ha lamentat abans de carregar contra l’església pel seu immobilisme davant la dificultat dels temps. En clau local, l’historiador ha matisat que el Mil·lenari que la ciutat està celebrant “només formarà part de l’anecdotari històric local, perquè la real història de Sant Adrià que ens està marcant, només té 100 anys de vida”. Montferrer ha donat a “la població” el mèrit que la ciutat no sigui racista ni estigui enfrontada socialment. Per últim, s’ha mostrat “preocupat” pel present i pel futur del barri de la Mina i ha instat la societat a ser “incòmodes” amb els polítics que defensen “més els seus interessos que els dels ciutadans”. “Sempre ens diuen que hi ha crisi i que no hi ha diners. Mireu: diners hi ha pel què volen!”, ha etzibat. El discurs de Montferrer –que podeu veure en el vídeo adjunt- ha estat precedit pel de l’alcalde, Sito Canga (PSC), que ha expressat la seva esperança d’una Catalunya millor, la que tenen catalans d’una Catalunya “formada per generacions d’aquí i de gent nouvinguda que estima aquesta gent i la seva cultura”. “Avui és la festa del poble de Catalunya, la de la seva gent, valenta, compromesa, sempre lluitant per un mon millor”. “Montferrer”, ha afegit Canga, “representa aquell que lluita pel que vol Catalunya: estima, respecte i finançament”. “És l’hora, sense dubte, que el poble digui amb la seva veu i valentia i llibertat el que ha de dir. Ho farà, sense dubte”, ha conclòs Canga.
A banda dels discursos, l’acte ha comptat amb la tradicional ofrena floral al monument a Lluís Companys per part d’una vintena d’entitats i formacions polítiques adrianenques. L’actuació del grup de bastoners de l’Esbart Dansaire de Sant Adrià ha donat pas a l’ofrena, que ha continuat després dels discursos amb l’interpretació dels Segadors per part de la Coral de Sant Adrià i per l’actuació dels Castellers de Terrassa.