Josep Maria Monferrer i Celades, educador, mestre i dinamitzador cultural durant més de 40 anys al barri de la Mina ha rebut aquest dimarts el guardó de la Creu de Sant Jordi, una distinció anual que atorga la Generalitat de Catalunya a aquelles persones que "pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat especialment en el pla cívic i cultural".
Un home, en Josep Maria, que pretén col·laborar sempre en l'alliberament de les persones, procurant que actuïn i participin en els processos de la seva formació personal i de la transformació social.
De jove va entrar en contacte amb la comunitat escolàpia del Camp de la Bota, la qual cosa el va ajudar a anar definint el seu projecte educatiu. Quan, a mitjans dels anys 70, es va crear el barri de la Mina, es va anar a viure i a treballar allà, on va ser director d'una de les escoles i va exercir de mestre fins que es va jubilar. Però, la jubilació laboral no va detenir el seu compromís. L'educador continua treballant en diversos projectes i moviments socials del barri. Un dels seus projectes educatius ha estat la creació de l'Arxiu Històric de la Mina i del Camp de la Bota, del qual és president. Aquest arxiu, gràcies una vegada més a la participació directa de molts veïns i veïnes, compta amb un fons documental important que permet que la seva història no sigui tan fàcilment oblidada.
30 personalitats i 15 entitats reben la Creu de Sant Jordi
El Govern, a proposta de la consellera de Cultura, ha aprovat concedir la Creu de Sant Jordi a 30 personalitats i 15 entitats. “L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere i la representació territorial”, segons ha destacat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu. A més, ha afegit, també s’hi reflecteix la “diversitat de camps” en què treballen les persones distingides amb aquest guardó.
pretén col·laborar sempre en l'alliberament de les persones, procurant que actuïn i participin en els processos de la seva formació personal i de la transformació social