El Ple de Sant Adrià es mostra contrari a la consulta del 9N

30/09/2014 – El Ple municipal va debatre ahir una moció sobre el recolzament al 9N, que va ser rebutjada amb 10 vots contraris, set favorables i dues abstencions.

El Ple municipal de l’Ajuntament de Sant Adrià es va mostrar ahir contrari al 9 de novembre. Així va quedar palès després d’una bona estona de debat al voltant d’una moció presentada pel grup de CiU, amb el recolzament d’ERC, ANC i Òmnium, que demanava al Consistori el suport institucional i tècnic a la consulta. Finalment, la proposta va ser rebutjada amb 10 vots en contra (PP, PxC, Óscar Marjalizo i cinc regidors socialistes, inclòs l’alcalde Callau), set favorables (CiU, ICV-EUiA i tres del PSC), que haurien estat vuit si el grup ecosocialista no hagués comptat aquest dilluns amb una baixa, i dues abstencions del PSC.

 

Abans de l’inici de la sessió, les postures de pràcticament tots els grups estaven clares, a excepció del PSC, com ha ocorregut darrerament en molts municipis –Badalona el passat divendres, per exemple-. A priori, els socialistes havien presentat una moció pròpia i alternativa a la de CiU sobre el 9N, encara que va acabar sent retirada. El torn de paraula del tinent d’alcalde Pedro Rivero ja donava a entendre que el vot no seria pas afirmatiu: “El dret a decidir no es posa en dubte, però no s’ha de deixar de banda la població. Aquest és un debat entre un nacionalisme espanyol immobilista i tancat i un nacionalisme català que no mesura les conseqüències; tot plegat crea una situació de divisió que pot col·lapsar l’assistencial social i que pot acabar repercutint a la ciutadania”. L’alcalde Callau, per la seva part, va expressar que “el dret a decidir ha tingut un impuls mediàtic desmesurat i que la independència ha sorgit com a solució a tots els problemes”. “Hem de reduir incerteses, no augmentar-les. No creiem en xoc de trens”. Finalment, el grup va tenir llibertat de vot i els nou regidors presents es van repartir entre quatre contraris, tres favorables i dues abstencions.

 

El regidor no adscrit, Óscar Marjalizo, va considerar que la Constitució està per sobre de tot, que la consulta no té en compte la resta de l’Estat i creu que no es durà a terme perquè només volen tapar la “corrupció de CiU”. PxC, per la seva part, va afirmar Espanya i Catalunya estan unides per “llaços i Història compartides” i que confia en un país “plurinacional”. El Partit Popular va ser molt breu en la seva exposició del ‘no’ a la consulta, que va fonamentar en cinc motius: asseveren que el plantejament de la Generalitat és un referèndum, que el president Mas està cometent “frau de llei”, que el govern català està duent a terme “un xantatgee que imepedeix el diàleg” i que tant les mobilitzacions com el procés per si mateix són “un perill per a la convivència”.

 

El grup d’ICV-EUiA, per la seva part, es va mostrar favorable després de consensuar amb CiU uns canvis dins la moció per tal que, en tot moment, la consulta estigui “dins de la legalitat”. Els ecosocialistes asseguren que volen votar i que el futur està en la sobinaria popular, però creuen que la consulta està “encaminada al sí” i els agradaria que “el procés estigués pilotat pel Parlament, i no per l’ANC”. CiU va insistir en tot moment en què el debat discutia la possibilitat de poder decidir el “futur polític” de Catalunya, no la independència: “La legalitat sense la legitimitat no és res. Avui votem a favor de la democràcia o en contra”.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure