El pla per edificar a les Tres Xemeneies admet que hi ha solars contaminats

21/03/2018 – L'avantprojecte del PDU adverteix que cal descontaminar solars com el de la vella fàbrica d'Akzo per permetre la construcció d'habitatges.

1.719 pisos nous, a banda d’oficines, comerços, equipaments per concretar, places hoteleres i unes 12 hectàrees per a zones verdes i passeig. Ho contempla l’esbós del Pla Director Urbanístic (PDU) que la Generalitat redacta per permetre edificar al voltant de les Tres Xemeneies, que continua sense saber-se en què es convertiran 10 anys després de la consulta en què va guanyar l’opció de conservar-les i set més tard de què Endesa hi deixés de produir. Tot i la previsió d’aixecar quatre edificis residencials d’11 a 16 plantes al llarg de la línia que les vies del tren tracen des del riu fins davant mateix de l’antiga tèrmica, el document adverteix que sota terra persisteix contaminació de les fàbriques que s’hi instal·laren.

 

El PDU assenyala que els residus han de ser retirats i certificar-se la pulcritud dels solars abans d’encetar l’edificació d’un nou barri. Amb l’edificació que es programa, podrien viure-hi unes 4.300 persones i, a més, crear-se 600 places d’hotel, segons la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies, oposada a una proposta que jutja “desproporcionada” i “especulativa“.

 

L’esborrany del pla urbanístic indica que la parcel·la on s’ubicaven les naus d’Akzo i Procolor està declarada com a contaminada, ja que es van retirar les restes tòxiques a la vista de possibles futurs usos industrials, però no pensant en què s’hi fessin pisos, cosa que obliga a netejar a major fondària. En el terreny, propietat del Banc Santander, es planifica un bloc amb tres plantes per oficines i botigues amb una torre incorporada de vuit plantes més per habitatges i, a banda, un espai per a equipaments.

 

“La implementació d’usos no industrials requereix garantir una adequada descontaminació del sòl” per optar a “usos residencials”, condiciona l’avantprojecte. També assenyala que la zona se situa sobre l’aquïfer del riu Besòs, i detalla que la massa d’aigua “presenta en general un estat dolent”, que associa a l’activitat industrial.

 

La plataforma de les Tres Xemeneies ha demanat que se suspenguin els tràmits del projecte i iniciar un procés de participació ciutadana que defineixi el futur de la zona. El Consorci del Besòs explica que va sol·licitar al Departament de Territori de la Generalitat que aturés el termini per presentar aportacions al pla i afirma que la petició ha estat atesa. "Permetrà que els ajuntaments de Sant Adrià i Badalona, juntament amb el Consorci del Besòs, puguin dur a terme un procés participatiu en aquest moment tan incipient de l'elaboració del PDU, implicant a la ciutadania des d’un bon inici", addueix l'organisme.

 

La plataforma suggereix estudiar l’expropiació de les parcel·les privades. “L’actual proposta recompensa a determinades empreses i fonts d’inversió que, durant anys, van comprar a preu de sòl industrial amb voluntat especulativa”, sosté l’entitat, que reclama un pla de viabilitat per al que queda de la central tèrmica, prevenir l’impacte sobre el medi ambient i analitzar la incidència de radiació de la subestació elèctrica i la polució de les rondes, les tèrmiques i Tersa sobre el futur veïnat.

 

Irritació de les associacions veïnals

La Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies defensa que es reduexi “a zero” el número de pisos previstos a la zona. “Volem un gran parc i equipaments metropolitans”, explica el seu president, Roger Hoyos. José Luis Muñoz, membre de la mateixa entitat, creu que, de materialitzar-se el PDU, Sant Adrià es massificarà. “Som la ciutat 34 per habitants a Catalunya i la setena en densitat de població. Si fem això i afegim el que està previst construir a La Catalana, la Fàbrica de Cartró, Via Trajana i La Mina, podríem arribar a ser la quarta, més que a l’Eixample”, sosté.

 

En una mateixa línia es troba l’Associació de Veïns de Sant Joan Baptista, ja que bona part dels seus membres formen part de la plataforma conservacionista. El seu president, Antonio Pons, parla de la manca de “participació ciutadana” en l’elaboració del PDU, obviant en la seva opinió qualsevol idea i prioritats dels adrianencs.

 

També es manifesta enfadada l’Associació de Veïns de La Mora i Front Marítim, a Badalona, tot i que amb un punt de vista diferent. “Ningú ens consulta res i nosaltres som els veïns que més a prop vivim de les Tres Xemenies, actualment un autèntic desert. Estem farts de què no es concreti cap projecte. Portem així molts anys i encara no hi ha res tancat. Només volem que es comenci a treballar i es faci la construcció que s’hagi de fer”, transmet la presidenta de l’entitat, Begoña Gómez.

 

Per la seva banda, l'Associació de Veïns del Front Marítim de Badalona es declara contrària a la densitat que consta al pla. "En una gran ciutat com la que vivim, posar molta més densitat és més contaminació i més estrès per arribar a casa", indiquen els seus membres, que no rebutgen que s'edifiquin blocs a la façana marítima de Sant Adrià, sempre que es rebaixi el nombre d'habitatges previstos i es redueixin les alçades a cinc plantes, per mantenir la coherència amb els immobles aixecats a la banda de Badalona. També reclamen garanties per preservar la fauna i el delta del Besòs. 

 

Sense una data de quan es començaria a edificar, l’Ajuntament destaca que no hi ha pressa per decidir el projecte i que queden aspectes per concretar, com els equipaments que s’hi puguin emplaçar.

 

Més espai per a oficines i comerços

Una variació respecte els documents precedents al PDU és que l’avantprojecte de la Generalitat preveu que s’hi destini més espai per a activitat econòmica (incloent oficines, comerços i hotel sumarien 171.603 metres quadrats) que per habitatges (154.700 metres quadrats). Un treball previ va contemplar uns 3.300 pisos i un altre, 2.463.

 

Fonts de l’Ajuntament de Badalona -que participa del projecte- expliquen que l’increment del sostre per a oficines i negocis és una aportació dels municipis, com també reservar una “zona valuosa” com a espai d’esbarjo. Subratllen que “l’edificabilitat s’ha baixat“ però consideren que la proposta no està encara “prou madura” i que on es concentrarien els blocs quedaria un barri “molt dens". Proposen buscar el consens entre entitats i institucions.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure