El Consell Metropolità va aprovar, en el ple del 30 de juny celebrat de manera telemàtica, diverses iniciatives referents a les infraestructures metropolitanes del cicle de l'aigua i de residus, tant per millorar les que estan en actiu com per clausurar les que han quedat obsoletes i que fa anys que no responen al model actual de l'AMB. Entre les iniciatives destaca la que afecta a l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) del Besòs.
Sistema per evitar males olors
Pel que fa al cicle de l'aigua, s'ha aprovat de manera inicial un nou projecte que permetrà mitigar els episodis de pudor procedent de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) del Besòs.
L'actuació, finançada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) amb un import de 7,4 milions d'euros, consisteix en la instal·lació d'un sistema avançat de desodoració de l'aire dins del reactor biològic. En aquesta part del tractament de les aigües residuals, s'elimina la matèria orgànica present per mitjà de microorganismes. Sovint aquest és el pas que genera el principal focus d'emissions de gasos que provoquen males olors en aquesta instal·lació.
Millora dels sistemes
El problema de l'eliminació d'olors en infraestructures com l'EDAR del Besòs és complex, ja que les substàncies culpables d'aquests episodis són diverses, i requereixen tractaments diferents.
Actualment, el sistema utilitzat per minimitzar aquestes olors no és 100 % efectiu. Està compost per 80 equips que fan servir la tecnologia del carbó actiu per a l'adsorció química d'olors. Els esmentats equips tenen un bon rendiment per a l'eliminació de determinats compostos, com ara el sulfur d'hidrogen i els mercaptans, algunes de les substàncies presents a les aigües residuals que fan pudor. No obstant això, no són tan eficients eliminant, per exemple, els anomenats compostos orgànics volàtils (COV).
La tecnologia que s'utilitzarà en el nou sistema de desodoració té la capacitat de neutralitzar una quantitat més gran de substàncies. Aquest sistema va ser escollit per l'AMB després de fer un estudi d'alternatives, així com una prova pilot de l'alternativa escollida. Consisteix en un biofiltre d'altes prestacions que serveix de suport als cultius bacterians que fan la depuració. A la prova pilot es va demostrar que aquesta tecnologia s'ajusta millor a les característiques de l'aire que cal tractar: l'eficiència en l'eliminació de COV és del 97 % de mitjana.
Episodis de pudor a la zona del Besòs
L'EDAR del Besòs es troba en un entorn en què s'hi situen diversos focus emissors d'olors: la mateixa depuradora, altres instal•lacions públiques, com plantes de tractament de residus, així com un nombre important d'indústries privades. En tot cas, aquestes olors no afecten la qualitat de l'aire i són totalment innòcues, més enllà de la molèstia entre la població.
En el cas de l'EDAR s'han dut a terme estudis d'emissions dels compostos, que han demostrat que els COV produïts en el tractament biològic són, amb diferència, les substàncies que més problemes de pudor causen. Per tant, l'AMB espera, amb la nova tecnologia, una millora molt notable en el problema de pudors provinents de l'EDAR. No obstant això, la persistència d'olors dependrà també de la presència de la resta d'infraestructures mencionades.
Una vegada aprovat inicialment el projecte, passarà per un període d'al·legacions d'un mes, i s'aprovarà definitivament el proper mes de juliol. Aigües de Barcelona, empresa metropolitana del cicle de l'aigua, s'encarregarà de licitar les obres, que està previst que comencin abans d'acabar el 2020 i que finalitzin el 2023.