Proposen que les Tres Xemeneies siguin un pol d’atracció de creació audiovisual

El Clúster Audiovisual de Catalunya vol convertir l’espai de les Tres Xemeneies en un pol de creació audiovisual. Sota el nom de Catalunya Media City, es vol generar un flux d’activitat vinculada a la producció de continguts, donant servei i acollint empreses del sector però també investigant en l’àmbit tecnològic noves tècniques vinculades a nous formats i al gruix de la indústria, des de la producció de films fins a la publicitat.

La proposta ja s’ha traslladat als diferents grups polítics amb representació al Parlament i s’està treballant amb la Generalitat per determinar com fer-la efectiva, sempre en convivència amb altres pols de producció Proposen que les Tres Xemeneies siguin un pol d’atracció de creació audiovisual ja existents, com el Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa.

L’objectiu del projecte és crear una infraestructura puntera en l’àmbit tecnològic i de producció, i que sigui capaç d’atraure la demanda de rodatges a Catalunya en l’àmbit mundial. La iniciativa s’ha presentat aquesta setmana al Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC) a Granollers, on el president del Clúster, Miquel Rutllant, ha posat sobre la taula els models de treball que tenen productores internacionals com ara Netflix, que roden en diferents parts del món.

Per aquest motiu, disposar d’una infraestructura potent permetria a produccions d’arreu del planeta posar la mirada en Catalunya per a desenvolupar-hi els seus projectes, tant en l’àmbit de localització com de platós. “Volem crear una gran infraestructura, moderna i amb els darrers avenços tecnològics en producció audiovisual i platós, però també laboratoris de creació i de recerca perquè el Catalunya Media City sigui un referent des d’un punt de vista tecnològic”, va assenyalar Rutllant durant la presentació del projecte aquest dimecres.

Un projecte que aposta per la formació

El plantejament també aposta, en aquesta línia, per la formació en aquest mateix sector, amb la finalitat de potenciar tant el talents tècnic com la creativitat en l’elaboració de continguts. Tot plegat requereix d’espai, motiu pel qual s’aposta perquè sigui un edifici emblemàtic com ho és el conjunt de les Tres Xemeneies el que aculli aquest futur centre de producció, així com el seu entorn.

“És idíl·lic, es basa en un edifici que és patrimoni, una antiga central tèrmica que dibuixa el ‘skyline’ de Barcelona”, apunta Rutllant, que assegura que es crearia un barri sencer que generaria riquesa i que vol ser referent al sud d’Europa. La iniciativa beneficaria empreses del sector d’arreu, des de les més petites a les grans: “Tots han de poder-ne fer ús, és totalment transversal, no només pel que fa a la producció de pel·lícules, també en l’àmbit publicitari”, afegeix.

El ple de Sant Adrià rebaixa la protecció de les Tres Xemeneies per ampliar els usos

El darrer ple de l’Ajuntament de Badalona, del mes de setembre, va aprovar modificar la protecció de les Tres Xemeneies per poder ampiar els seus usos que puguin tenir l’espai en un futur. Una part dels grups polítics adrianencs van aprovar la introducció de diversos canvis en la declaració de l’antiga central com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) amb la intenció de poder obrir aquest gran terreny a nous projectes que puguin venir.

El PSC i Ciutadans van votar a favor d’aquesta ampliació del pla d’usos, Sant Adrià En Comú, ERC i Més van mostrar-se en contra i Movem es va abstenir. L’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, va explicar durant el ple que aquestes ampliacions té a veure en criteris d’eficiència i poder optimitzar recursos en un futur. Cañete va assegurar que la Generalitat de Catalunya els ha fet arribar el projecte creat pel Clúster Audiovisual de Catalunya per convertir les Tres Xemeneies en la Catalunya Media City.

10 anys del seu tancament

L’actual central tèrmica de Sant Adrià de Besòs, construïda per Copisa entre 1971 i 1976, és la quarta central elèctrica d’aquest espai. Les anteriors foren, per ordre cronològic, Energía Eléctrica de Cataluña, Badalona I i Badalona II. Ara fa 10 anys, el 2011, va tancar definitivament les portes, però el seu final estava escrit molt abans.

De fet, el 2008, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va organitzar una consulta popular per consultar als ciutadans si les Tres Xemeneies havien de seguir en peu, fet que fou recolzat amb un 82%. Amb aquest resultat, l’Ajuntament es va comprometre que l’edifici seria conservat i convertit en un equipament.

L’any 2010 Endesa va sol·licitar al Ministeri d’Indústria el permís per tancar la central, cosa que va passar le següent any i el 2012 va començar el desmantellament de la central, excepte les estructures de l’edifici de turbines i dels tres conjunts de caldera-xemeneia. Els anys 2016 i 2017, els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i de Badalona respectivament, van declarar bé cultural d’interès local l’edifici de turbines i les tres xemeneies. Això indica que el conjunt de les Tres Xemeneies, a banda de ser catalogat i valorat per part dels dos municipis, s’inclou també a l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya i al Mapa del Patrimoni industrial de Catalunya.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure