Més de 90 defuncions durant la pandèmia a la també anomenada “residència de l’horror” de Sant Adrià del Besòs
Familiars de la Residència Matacàs de Sant Adrià del Besòs van concentrar-se davant del centre la setmana passada per reclamar investigació i justícia sobre les més de 90 defuncions que va haver-hi a la residència durant la pandèmia. La també coneguda com la “residència de l’horror” va ocultar informació a les famílies i, fins ara, no ha donat explicacions del que va passar.
Després de més de dos anys de la tragèdia, les famílies reclamen que es creï una Comissió d’Investigació per determinar responsabilitats. Els casos van presentar-se davant la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya a través de l’associació privada El Defensor del Paciente, indicant una mala praxi en el control de la pandèmia al centre, que va afavorir el contagi massiu entre els residents.
La Residència Matacàs, propietat de la família Clapés, va reduir a més de la meitat els seus residents durant la pandèmia. La gravetat de la situació va fer que l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs sol·licités ajuda de l’Unitat Militar d’Emergència (UME), així com dels bombers de la Generalitat, per desinfectar les instal·lacions. En total, es van fer tres desinfeccions.
L’alcalde d’aleshores, Joan Callau, va emetre un comunicat l’abril del 2020, quan ja havien mort 36 ancians a la residència. En aquest text, l’alcalde assegurava “una falta de personal per nombroses baixes”. Les famílies del centre destaquen que aquesta falta de personal ha estat sempre, amb només una doctora per tots els pacients, i no disponible tot el dia, així com només un auxiliar d’infermeria a les nits per a totes les plantes de l’edifici.
El cas es va descobrir quan les xifres de morts augmentaven i la residència no comunicava res. Els familiars, mitjançant les xarxes socials, es van posar en contacte i entre tots anaven aportant la informació que els arribava. Tots els testimonis que hem consultat destaquen que l’atenció telefònica era insuficient i l’ambient era de secretisme total: no agafaven el telèfon o et deien que no et podien donar informació. L’Ana María, filla d’un resident de la residència, apunta que li van arribar a contestar “que pesada, tot el dia trucant”, quan la situació era d’incertesa total per a ells.
Mancances abans de la pandèmia
Els familiars de la Residència Matacàs afirmen que previ a la pandèmia ja hi havia mancances, que la pandèmia va magnificar. Una de les faltes que més accentuen és que els timbres d’auxili i urgència de les habitacions no funcionaven.
Són moltes les situacions greus que han vist les famílies dins de l’edifici Matacàs, entre les quals destaquen la falta de personal, el menjar i aigua escàs, la pèrdua d’objectes personals, o la falta de manteniment i neteja de les instal·lacions, així com l’atenció deficient als residents. La filla d’una dona resident al centre assegura que han tingut a la seva mare sense canviar el bolquer diverses nits, així com la roba vomitada tota la nit.
“No volien que el meu pare sortís de la residència a passejar perquè no volien que ens expliqués coses” relata l’Ana María, que sosté que ha vist “moltes barbaritats”. De fet, explica que no els deixaven estar durant les hores de dinar, “perquè no els interessa” i que una persona de manteniment del centre li va dir al seu marit: “Perquè no sabeu el que cuinen; si no, no tindríeu els vostres familiars aquí”.
Investigació, veritat i responsabilitats
L’organització Els Estels Silenciats, el Moviment de Residències i el SAD Catalunya s’han unit als familiars de la Residència Matacàs per reclamar la creació d’una Comissió d’Investigació que conclogui què va passar en aquest centre, així com determini quines van ser les faltes i si hi ha delictes penals, que s’atribueixin responsabilitats i hi hagi justícia.
“Reclamem que les famílies afectades rebin explicacions sobre què és el que va succeir, quines van ser les últimes hores dels seus familiars i perquè no se’ls a derivar als hospitals. A la residència poden donar molta informació i no l’han donat” assenyala en Victor Echaniz, portaveu de l’organització Els Estels Silenciats.
La concentració davant de la Residència Matacàs és la cinquena que fan davant d’una residència, essent Matacàs de les més afectades de Catalunya. “Aquest volum de defuncions requereix explicacions, ja sigui per part de la Residència, com també per part de la Generalitat. Drets Socials i Salut van prendre una sèrie de decisions que van significar que les persones es quedessin dintre de les residències i no anessin derivats a hospitals, coneixent que moltes vegades les pròpies residències estaven amb menys del 50% del personal” apunta Echaniz.
A finals de gener d’aquest 2022, un jutge va arxivar la causa contra el Govern per la gestió de les residències. Ara, les famílies estan a l’espera de què es reobri el cas i siguin cridades per prendre testimoni.