L’artista Okuda San Miguel presenta un projecte per transformar l’espai
De petit volia ser futbolista. Per sort, no ho va aconseguir. D’haver estat així, 25 països no tindrien avui al seu paisatge urbà les intervencions d’aquest artista de Santander, que va començar amb 17 anys fent grafitis, i que ara és contractat per institucions de tot el món per donar vida i color a carrers, façanes i esglésies, i exposar a les millors galeries.
L’Óscar era només l’Óscar fins que, mirant els crèdits d’un videojoc japonès al qual jugava el seu germà, va llegir el nom d’Okuda. Li va fer gràcia la semblança amb el seu propi nom i se’l va apropiar. Des de llavors, el seu talent i la seva determinació han convertit Okuda en una de les figures més reconegudes de l’art urbà a nivell internacional.
El punt d’inflexió de la seva carrera va ser la intervenció que va dur a terme en una església abandonada a Astúries, transformant-la en un espectacular temple per fer skate, conegut com a Kaos Temple, on les seves característiques formes geomètriques i colors vius es van convertir en el seu segell d’identitat.
Arreu del món
Aquest pintor i escultor ha aconseguit un èxit mundial, exportant les seves idees acolorides a països dels cinc continents: Estats Units, Mèxic, Perú, Itàlia, França, Suècia, Rússia, Índia, Austràlia, Xina… i molts altres.
Les seves obres, conegudes per la intensitat dels seus colors i l’omnipresència de les formes geomètriques, s’han expandit arreu del món. Des del far d’Ajo a la seva Cantàbria natal fins a la International Church of Cannabis de Denver (EUA), passant per París, el Marroc o les Falles de València. De fet, és l’artista favorit d’Alicia Keys i el seu marit, la casa dels quals ha decorat. Un artista internacional la feina del qual no deixa ningú indiferent, i que també ha volgut donar un component social a la seva obra a través de la Coloring the World Foundation, amb la qual promou projectes socials i de participació ciutadana al voltant de la diversitat mitjançant el color, l’art i la cultura.
Colors i més colors
La seva obra destaca per la combinació d’arquitectures geomètriques de colors vius amb formes orgàniques, cossos sense identitat, animals sense cap i símbols que conviden a la reflexió en peces artístiques que podrien catalogar-se com a ‘surrealisme pop’ amb una clara essència de formes de carrer.
Les seves creacions plantegen preguntes sobre l’existencialisme, l’univers, l’infinit, el sentit de la vida i les contradiccions de la falsa llibertat de la societat, mostrant un conflicte entre la modernitat i les nostres arrels.
Les Tres Guardianes
Segons va avançar Metrópoli Abierta i el Periódico, després de visitar llocs de tot el món, Okuda ha posat la seva mirada en Les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs. Ha batejat el projecte com a «Les Tres Guardianes de la Pau», on proposa transformar les altes i inconfusibles xemeneies de formigó en tres figures d'»equilibri i harmonia», per recordar la «col·laboració i la comprensió entre les diferents persones, destacant el missatge de positivisme i diversitat». De moment, només se sap que Okuda San Miguel ha traslladat el projecte a l’ajuntament. Us imagineu unes Tres Xemeneies transformades per Okuda en un nou espai disruptiu ple de colors?
Com treballa?
Okuda San Miguel, reconegut artista urbà, no treballa sol. Al llarg dels anys, ha conformat un equip sòlid d’aproximadament vint persones, cadascuna amb un rol específic i essencial per dur a terme els seus ambiciosos projectes. Entre ells, hi ha tres encarregats de projectes que es responsabilitzen de coordinar reunions i videotrucades amb països com la Xina i els Estats Units, organitzen vols i s’ocupen de la logística d’enviar escultures a qualsevol part del món. Aquest procés implica complicacions amb les duanes, enviaments, i la selecció dels mitjans de transport, on un contenidor pot trigar entre deu i quaranta dies en arribar al seu destí, depenent si s’envia per avió o per vaixell. A més, compta amb dissenyadors gràfics, dissenyadors 3D, i últimament, ha incorporat nou personal a causa del desenvolupament d’un videojoc. En l’àrea de pintura, tres o quatre persones solen acompanyar-lo en l’execució de les seves obres.
Igualtat
El simbolisme és una part fonamental de l’obra d’Okuda. El seu treball està ple d’elements que no només aporten color, sinó que també estan carregats de significat. Al seu taller, han identificat onze símbols que considera essencials, destacant entre ells els personatges femenins de figures robustes que evoquen l’art renaixentista i s’oposen als cànons de bellesa actuals. Aquests símbols aborden temes existencials i universals, com el sentit de la vida, la llibertat i la diversitat. No obstant això, per sobre de tot, les seves obres busquen transmetre un missatge clar d’igualtat.
Inspirador
Per a aquells joves que somien amb endinsar-se en el món de l’art urbà, Okuda els aconsella que busquin el seu propi estil i identitat, sense encasellar-se en el que ja està fet. Subratlla la importància de desenvolupar un llenguatge visual que, fins i tot sense conèixer l’artista, permeti identificar la seva obra de manera instantània. Aconsella també que no es deixin influir per les crítiques, especialment en un món dominat per les xarxes socials. Aquestes plataformes, encara que útils per donar a conèixer el treball artístic, també poden ser perjudicials si se’ls dóna massa importància. Okuda, qui ha experimentat la transició des d’un món sense xarxes socials fins a un en què són omnipresents, reconeix el seu valor com a eines poderoses per mostrar art al món, tot i que amb l’advertència de no perdre’s en elles.