Sant Adrià de Besòs acull el segon Congrés d’Antigitanisme de Gènere

El congrés, centrat en la visibilització i lluita contra aquestes desigualtats, ha abordat temes claus com la protecció contra la violència racista i patriarcal, la defensa de la igualtat i la inclusió social, i la reivindicació de la cultura gitana.

Del 16 al 18 d’octubre, Sant Adrià de Besòs ha estat l’escenari del segon Congrés d’Antigitanisme de Gènere, un esdeveniment que ha posat de manifest les múltiples formes de discriminació estructural i institucional que afecten les dones gitanes. El congrés, centrat en la visibilització i lluita contra aquestes desigualtats, ha abordat temes claus com la protecció contra la violència racista i patriarcal, la defensa de la igualtat i la inclusió social, i la reivindicació de la cultura gitana.

Política i accions

Ex eurodiputades com Soraya Post i Patricia Caro han destacat la importància de portar la lluita contra l’antigitanisme a les institucions europees. Post, per exemple, va impulsar una resolució al Parlament Europeu que reconeix l’antigitanisme com una forma específica de racisme. Caro, per la seva banda, va posar l’accent en la necessitat d’integrar la veu de les dones gitanes en els espais de decisió política i social, destacant com gènere i ètnia es creuen en les experiències de discriminació.

Cultura i reivindicació

Un altre tema central ha estat la reivindicació cultural i la denúncia de l’apropiació del patrimoni musical gitano, com el flamenc. Cathy Claret, creadora del Museu Flamenco Pop, i altres artistes van defensar la contribució fonamental del poble gitano a la música moderna. Noelia Cortés i la fotògrafa Claudia Ruiz Caro van insistir en la necessitat de trencar amb els clixés culturals i recuperar la narrativa autèntica del poble gitano.

Reclamacions de drets

L’advocada Séfora Vargas va denunciar la discriminació que pateixen els gitanos en àmbits com la justícia, l’educació i l’ocupació. També va subratllar la necessitat de formar jutges i advocats per evitar tractaments discriminatoris i garantir la igualtat davant la llei. Aquesta discriminació afecta especialment les víctimes de violència masclista, que sovint no troben el suport necessari. El congrés ha servit com un espai per enfortir aliances, sensibilitzar la societat i treballar per garantir els drets fonamentals de la comunitat gitana. Sant Adrià es reafirma així com un punt de trobada per avançar en la lluita contra l’antigitanisme i la inclusió social.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure