La normativa europea obliga els ajuntaments a aplicar una nova taxa ambiental l’any 2025
Les taxes i preus públics per al 2025 es van aprovar amb el vot favorable del PSC, l’abstenció de SAeC i el vot en contra d’ERC, PP i VOX en la sessió ordinària del Ple del passat 28 d’octubre. El proper any hi haurà una pujada mitjana del 3% de totes les taxes i preus públics, però les de l’àmbit de serveis socials es mantindran congelades (amb excepció dels pisos tutelats). Aquest augment és necessari per tal de mantenir tots els serveis i contractes municipals.
A més a més, a partir de l’1 de gener de l’any vinent els ajuntaments, inclòs el de Sant Adrià de Besòs, aplicaran una nova taxa per a la gestió dels residus municipals als habitatges en concepte de recollida de residus. Aquesta taxa es cobrarà amb el rebut de l’aigua i és una taxa diferent de la que ja aplica l’Àrea Metropolitana de Barcelona per al tractament dels residus.
Una directiva europea del 2004, que es va concretar en la Llei 7/2022, del 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, obliga els ajuntaments a aplicar la nova taxa per finançar el 100% del cost del servei de recollida de residus (recollida, transport i tractament).
Fins ara, la recollida i transport dels residus s’havia finançat amb diners recaptats amb altres tributs, com l’IBI o a través del pressupost . A partir del 2025, la normativa estatal requereix que el servei es pagui amb una taxa específica, diferenciada dels altres tributs i que permeti cobrir el cost total del servei. La Llei, de l’any 2022, no preveu la possibilitat d’aplicar una moratòria, sinó que estableix el termini de tres anys des de la seva aprovació per aplicar la taxa.
Aquesta nova taxa també es va aprovar en la sessió plenària del 28 d’octubre amb el vot favorable de PSC i SAeC, i el vot en contra d’ERC, PP i VOX.
Gestió de residus: recollida, transport i tractament
La gestió de residus comprèn la recollida, el transport i el tractament dels residus. La recollida i el transport són competència de l’Ajuntament, qui gestiona el servei i la nova taxa. La competència del tractament és de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que també gestiona la taxa del tractament que ja s’aplicava a tots els municipis de l’àrea metropolitana.
Per tant, l’any vinent el rebut de l’aigua inclourà una nova taxa per a la recollida i transport dels residus que complementarà la taxa ja existent de tractament de residus. En el rebut de l’aigua apareixeran diferenciades la Taxa metropolitana de Tractament de Residus (TMTR) que aplica l’AMB i la nova Taxa de Recollida de Residus municipals generats en domicilis (TRR).
On van a parar els diners de la nova Taxa de Recollida de Residus municipals generats en domicilis?
Els diners es destinen a pagar la recollida de residus generals al municipi i el transport a les plantes de gestió. És a dir, a mantenir la infraestructura i els recursos necessaris per prestar aquest servei (contenidors, cubells, camions, sistemes d’identificació, personal, etc.).
A Sant Adrià s’aplicarà la taxa en funció de la renda i el consum de l’aigua
Cada ajuntament pot decidir de quina manera aplicar aquesta taxa. Alguns consistoris apliquen una taxa directa igual per a tothom i Sant Adrià seguirà el model l’ AMB amb la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus que té en compte dues variables: el consum de l’aigua i la renda. L’objectiu és aplicar una taxa més justa i proporcional.
El total d’habitatges a Sant Adrià és de 15.436, dels quals 13. 204, un 86% pagaran menys de 100 € anuals.
Bonificacions
- Reducció per a les persones que tinguin reconegut el benefici de la facturació especial del servei de subministrament d’aigua potable per a habitatges en els quals convisquin el nombre de persones previst al Reglament del Servei Metropolità del Cicle de l’Aigua. S’aplicarà una reducció del 5% de la quota de la taxa per cada persona addicional a l’habitatge.
- Bonificació per ús de les deixalleries fixes i mòbils (fins a un 14% segons el nombre de visites a les deixalleries per aportar residus).
- Reducció del 5% per a persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 75% o amb un nivell 3 de dependència reconegut.
Reducció del 50% de la quota de la taxa per a les persones que siguin titulars de contractes de subministrament d’aigua per a ús domèstic destinats a domicilis particulars, i que siguin beneficiaris del cànon social de l’ Agència Catalana de l’Aigua.
- Bonificació del 100% per a les persones titulars de contractes de subministrament domiciliari d’aigua potable que es trobin en situació d’exclusió residencial, d’acord amb el que preveu la Llei 24/2025, del 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica o de vulnerabilitat.
Amb el desenvolupament del nou contracte de neteja, es preveu aplicar descomptes en el cost de la taxa quan s’implementi la recollida amb identificació d’usuari als contenidors tancats. Aquest descomptes s’aplicaran als habitatges que separin correctament els residus. L’objectiu és que sigui una taxa justa que posi en valor els bons hàbits ambientals.